LAROSE architecture
Menu

Pavillon Lyman

Informations

story : design 2020-21 & completion 2021-22
location: Lake Memphremagog, Qc, Canada
program : house
project manager : Marc-Antoine Larose
structure : DPHV Consultants en structure
contrator : Construction Jonathan Robitaille

chalet-pavilion

The roadside pavilion overlooks the main house and the lake. Its location in the woods, on a steep site, offers a remarkable view of the surrounding nature, Lake Memphremagog and the mountains. A space designed to allow guests or hosts to retreat from the main house for contemplation or meditation.

The project focuses on the design of a traditional house on a base in its pure simplicity. A large bay window divides the interior into three volumes; a living room, two bedrooms and a bathroom. This same bay window frames the view of the lake while extending the interior space onto the outside. The central double height living area energizes the space.

The gray stained cedar siding visually melts into the forest. The simple tectonic language and spatial clarity resonate with the surrounding landscape, creating a memorable architecture deeply rooted in its environment.

The chalet has its own identity while complementing the main residence.

Pavillon Lyman 1

Pavillon Lyman 2