LAROSE architecture
Menu

Mosaic

Informations

story : design 2011 & completion 2012
location: Outremont, Qc, Canada
program : Offices of Mosaic Design – Conversion
project manager : Marc-Antoine Larose
team: Alexandre McCallum
contrator : JCB entrepreneurs généraux
photographic credits : Marc Cramer (model: Thomas Miau)

Luminous space

A branding and marketing firm was already a tenant of this converted factory located at proximity to the old Outremont train yards. This growing firm of multidisciplinary young creators had the opportunity to move to the last floor of the building where large windows on the four sides of the building flood the space with natural light. Their intention is to create a sleek open space to encourage creativity. Because the floor is partitioned into different suites, the first step is to open up the space to recapture its essence. Returning to the original space and allowing the natural light to come in, makes it a stimulating and pleasant place in which to work.

The concrete floor is stripped, the steel columns and beams are exposed and the ceiling regains its full height. Essentially, the walls, the ceiling and the mechanical and other services are painted white to form the background, creating a certain unity while enhancing the sense of space. The concrete slab is polished and sealed before receiving the very few partitions, almost entirely made of glass, that define the subspaces within the common space. The studio consists of large work islands to promote the exchange of ideas, essential to teamwork and synergy. New materials chosen are neutral and contrast with the steel beams, concrete blocks and freight elevator, typical elements of these post-industrial spaces we now often use as office space.

Mosaic 1

Mosaic 2

Mosaic 3

Mosaic 4

Mosaic 5

Mosaic 6

Mosaic 7